11/03/2005

Recenze: Brown, D. DaVinciho kod. ISBN 8071458481.

Brown, D. DaVinciho kod. ISBN 8071458481.
Tuhle recenzi zacnu zesiroka, trochu proto, ze lepe pochopite me vnimani knihy, trochu proto, ze tim vice pochopite jeji spolecenskou zajimavost v mojich ocich.

Pred casem jsem se prestehoval z ateistickeho Ceska do zeme dvou dominantnich vetvi nejrozsirenejsiho svetoveho nabozenstvi - krestanstvi.
Dve vetve znamenaji predevsim to, co Brown popisuje slovy hlavniho hrdiny Andelu a demonu: "...vzdy tusil, ze existuje prima umera mezi poctem pravych vericich a poctem obeti".
Tou zemi je Slovensko, nas nejblizsi soused.
Situace neni az tak extremni, nicmene velka vetsina vesnic ma dva oddelene hrbitovy, ty bohatsi maji i dva svatostanky; jednou pro katoliky, podruhe pro evangeliky. Kdo by si snad myslel, ze to zpusobuje klid dusi, ze se chlapi v hospode porvou jen pro zabavu a sousede se maji radeji, docela by se divil.
A Brown se tu stal pres noc bestsellerem; je za vykladem kazdeho knihkupectvi, v kazdem supermarketu, pretrasa se v novinach i na internetu.
DaVinciho kod si proste nemuzes neprecist rikaji ti kamaradi i reklama.
Tolik uvodem.

DaVinciho kod neni utla kniha, ale jejich cca ctyrista stran jsem zhltnul za necele dve odpoledne.
V podstate se jedna o -na prvni pohled- klasickou dobrodruznou literaturu, dnes se tomu rika thriller, drive detektivka, ale ja si proste nemohu odpustit srovnani s Indiana Jonesem.
Krasna kryptolozka a postarsi charismaticky vedec, jehoz domenou je vyzkum a vyklad symbolu, jsou zapleteni do vrazdy vyznacneho historika umeni a vzdelance, z niz jsou navic obvinovani.
Z Parize utikaji do Londyna hledajic nejen vraha, ale predevsim svaty gral.
Trnitou cestou slozitych hadanek, pronasledovani policii i fanatickym albinskym mnichem dochazeji k poznani.
I vam to zni jako klasicke becko?
Tedy za jasny klad povazujte ctivost.

Druhu stranou mince je pomere hluboka znalost autora ve veci symbolu, ktere v dnesnim svete spojujeme se sektami, krestanstvim ci satanismem.
Ctenar je seznamovan s historii krize a jeho odvozenin, dozvi se mnohe o pentagramu, pochopi cislo PHI (tedy konstantu zlateho rezu), dozvi se neco o dile slavneho Leonarda a nauci se par kryptografickych triku a pojmu, take zjisti, kde se vzaly symboly na hracich kartach a co je tarok.
Dulezite je take to, ze cely vyklad uvadi symboly dnes bezne pouzivane do puvodnich a historických souvislosti. Take se dozvidame, ze Bible a jeji podoba neni celistvy zapis vypovedi svedku zivota Kristova, ale politcka propaganda moci, zmineny jsou apokryfy (vcetne tech od mrtveho more).
I kdyz v nekterych (vetsine) momentech ustupuje nepreberne mnozstvi vyznamu a faktickych udaju dynamice poutaveho deje (ne tak u bezne srovnavaneho Jmena ruze od UE), je mnozstvi srozumitelne podanych fakt pomerne velke, takze i prumerny Fero ci Novak se nauci neco noveho a dokaze tak treba vnimat dominantni nabozenstvi sve zeme v novych souvislostech.

Jake je tedy shrnuti?
Brown pomoci ctiveho, dobrodruzneho a obcas kycoviteho konspiracniho thrilleru/detektivky uci lidi nejen starym vyznamum uctivani a symbolu, ale take krase umeni, geometrie a zeny. Skola hrou? Co vic si vlastne muzem prat? Chceme byt lidmi ze slonovinove veze, jez opovrhnou hadankou, kterou dokazi vyresit drive nez hlavni hrdinove? Opravdu?


Celkove davam knize hodnoceni 97%.

(sorry za text bez diakritiky, psal jsem to na handheldu, ktery nemam pocesteny)

Žádné komentáře:

Okomentovat