11/01/2005

Lekce první: co jsem dnes řešil na netu, aneb začínáme od prostředku

Musim vam vsem oznamit (opravdu mi to nedá :), ze jsem si zacal ujizdet na novych pojetich a sluzbach internetu:
Jak to vidi google:
Taky jsem dnes prozkoumal asi vsechny extenze k pardnimu internetovemu prohlizeci Firefox, kde jsem nasel naprosto uzasne i naprosto zbytecne veci (jednou z nich je napriklad plugin umoznujici komentovat obsah cizi stranky a prohlizet si komantare ostatnich, zvany "A PurpleBunny!") .

Kdyz neco nevím zeptám se některé verze Wikipedia, at uz ceské, slovenské ci anglické. Přispět může každý a i já to časem určitě udělám.

Protože jsou mé zájmy dost široké, nemůžu každý den sledovat několik desítek stránek, na kterých se objevují nové informace, naučil jsem se tedy již dávno využívat pohodlí takzvaných RSS kanálů, které dají mému Thunderbirdu vědět pokaždé, když na stránce pribude nový obsah, popřípadě mi obsah doručí přímo na můj disk v jednom impulyu, podobně jako je tomu například s klasickým emajlem, takže ani na pomalém připojení se nemusím proklikávat spletitou strukturou stránek.
Zajímavé RSS kanály má v podstatě zpravodajský server, ale existují i servery daleko specializovanejší, například jeden z nejznámějších českých serverů o Linuxu root.cz, má také kanál jímž ke mě proudí novinky a aktualizace.
Další zajímavé tématické RSS feedy jsou například na serverech techblog (populárně podaná aktuální věda a technika) nebo engadget.com (nové hi-tech hračky pro holky i kluky).
Svůj RSS kanál má i stránka vynikající distribuce linuxu pro začátečníky ubuntu.cz
(distribuce linux kterou si můžete naprosto zdarma nechat poslat poštou, nemusí se installovat a poskytuje velice kvalitní uživatelské prostředí lidem, kteří by rádi odzkoušeli svobodný operační systém).

Asi si teď říkáte: "Ten má ale času, že může číst blogy", ale o tom to není. Času mám stejně jako každý z vás, tedz něco kolem 24 hodi denně a 7 dní v týdnu, to všechno zaobaluje 365 dnů v roce.
Naučil jsem se ale nebrouzdat jen tak webem, ale dělat věci účelně.
RSS kanály mi posílají informace o přesně vymezených tématech, které mne zajímají, když používám google.com, ptám se pomocí několika klíčových slov, které upravuji pomocí logických operátorů, nebo použiji rozšířené vyhledávání, abych pak nemusel projíždět stovyk nalezených irelevantních odkazů. Nerozumíte něčemu v předešlé větě? Když na něco nevím, zeptám se google, slovníku, nebo encyklopedie, jak to dělají vaše děti?

...

Internet se změnil, dnes už to není jen snůška výmyslů, polopravd, reklam a porna. Dnes je internet plnohodnotbým informačním zdrojem, se kterým by se každý moderní člověk měl naučit zacházet podobně jako s tužkou a papírem.

Není již cílem schovat se za tajemnou identitu falešneho jmena, vždyť kde jinde se stekavate s lidmy se polečnými zájmy, v hospodách, v parcích, v galeriích a muzejích? Opravdu?

Internet se změnil a jen nemnozí se bohužel tohoto tempa změn stíhají drřet, ani já nejsem na špici, ale snažím se a vím, že musím učit, alespoň to málo co znám, abych pomohl možná nadějným a schopným lidem, kteří zatím ještě nevědí.
Možná také pomůžu lidem, kteří stále ještě používají draze zaplacené, nedostatečně vybavené a nebezpečné produkty nadnárodní korporace, místo toho aby vyzkoušeli něco nového.
Komu však nepomůžu ani já, ani nikdo jiný, jsou lenoši, kteří nechtějí zkusit nic nového, ti ať nezaclání.

Tak tedy, budete-li i nadále sledovat tento blog a nebudete-li líní proklikt se linky v něm, možná zažijete na vlastní kůži bohatství internetu. Klidně komentujte a piště připomínky.

Jako první test, doporučuji najít si nějaý RSS colector (ATOM), a přidat si RSS feed mého blogu mezi sledované: http://tpetru.blogspot.com/atom.xml

Žádné komentáře:

Okomentovat