4/11/2008

Cela nova generace "umelcu"

Neuveritelne kolik lidi dnes tvrdi, ze se jim nelibi klasicka fotografie a ze jedine co je zajima jsou:

a k fotkam a tak vseobecne..nemam rad dokonaly veci..ty dobry..co ostatni povazujou za dobry a vkusny..mam rad hnusny veci,pokazeny,rozbity a nedokonaly...sou jedinecny,originalni...v tom ja vidim jejich dokonalost ;)

Chapu to, dokonce se mi mnoho tech veci libi, ale nejsem schopen to vnimat jako vzory, jako neco co vybocuje z prumeru. Casto se za nedodelky a nedokonalostmi proste skryva neschopnost pokracovat a pracovat na sobe, alespon ja to tak casto vnimam.

Zajimave bude mozna sledovat napriklad cloveka, ktery mi tohle napsal do posty, zda mu fotografie vydrzi do pristich let. Jak bude postupovat, cim bude pokracovat, kam se bude zlepsovat.

Pripadne mi, ze s nastupem novych technologii, snadne postprodukce, snadne dostupnosti aparatu, nizke ceny porizenych fotografii a celkove proste dostupnosti fotografie, vlastne vznika neco jako samouci a nedouci [mezi ktere se pocitam], kteri zaplnuji svet svou informaci v mnozstvi vic nez malem a je na obzoru dalsi dokumentova/informacni exploze, ktera spoustu tohohle vseho odnese do prazdna.

Kazdy dnes ma Canon 40D, kazdy dnes najednou chce fotit na analog i kdyz by jeho veci nebyly ani trosku zajimave, kdyz by je nedokreslovala technika, kdyz by dostal do ruky dokonalost, nebo spise relativni dokonalost digitalu s jeho autpomatickymi funkcemi, nic by nakonec nebylo v jeho fotkach. Zuby nechty budou se tihle lide branit, ze dokonalost zaostreni neni treba, ze neexistuje potreba zlateho rezu atd. Zuby nehty budou nadavat na kvalitni fotografii, aby se prosadila prave ta jejich.
Technicke nedostatky fotaku najednou tvori umeni, technicke nezvladnuti fotaku najednou tvori styl.

Cela generace umelcu se nam narodila, hned jak sly dolu ceny digitalnich zrcadlovek a vsude se povaluji zapomenute analogy nejruznejsich kvalit. Nemyslite?

[tohle neni reakce na jednoho konkretniho cloveka, jen aby nedoslo k nejakym hadkam, kvuli tomu citatu, peoro neuvadim jeho id, mj.]

1 komentář:

  1. Muj prvni fotak byl digitalni kompakt olympus c5050, nebyl sice moc kompaktni, ale zato se na nem dalo nastavit vse manualne. Vcetne ostreni. A delal moc pekny a kvalitni fotky.

    Pak si tata koupil digi zrcadlovku, Dita si koupila digi zrcadlovku, tak jsem casem svuj pomaly kompakt prodal a koupil si male rychle ism cvakatko. Dela pekny pohotovy fotky a kdyz chci neco slozitejsiho tak si pujcim Ditin pentax..

    Nicmene mi zacalo chybet to stelovani a tak se zrovna rozhlizim ze si koupim nejaky analog :) nejvic asi kvuli tomu "hrani" si s tim.. ze si budu muset rozmyslet expozicni nastaveni, ze budu moct bez obav cvakat i prime slunce, delat vic cvaku na jedno policko a tak.. uz se na to uplne tesim :)

    kazdopadne identitu si na fotografovani rozhodne nezakladam, ja jsem fotograf-cvakac amater, delam to proto ze me to bavi nebo abych odfotil pekny veci ktery doma nemame a ukazal je ostatnim

    a ad ti "umelci" - prijde mi ze je jich mensina, takze to nicemu nevadi. Vetsina lidi cvaka na ty levne zrcadlovky/kompakty na automaticke programy a delaji tak dostatecne kvalitni fotky aby ses na flickru mohl podivat jak vypada tamten kopec nebo tento novy notebook. Druha cast jsou lidi kteri tomu rozumi, delaji pekne fotky s cimkoliv.. no a potom tady ti umelci co si zakladaji identitu na fotografovani a kdyz nemaji na to, aby se odlisili kvalitou, tak se chteji odlisit ne-kvalitou :) (jedine ze by ne, a ja jen nechapu co je to umeni.. coz mam pocit ze jsem vlastne nikdy nechapal:)

    urza

    OdpovědětVymazat