11/26/2005

Pozor na to, co si přejete...

Včera večer, jsme s Hienou jeli z práce autem, a kolem cesty po skalách byl po dvou dnech, bez padajiciho sněhu, už jen poprašek mírně ušpiněného a namrzlého bílého čehosi.
Moc jsem si přál, aby se to změnilo (nejsem řidič) a sněhu bylo všude spousta.

Já: "Ach jo, proč nesněží? Už to bylo takové nadějné."
Hiena: "Vždyť sněží, nevidíš?"
Já: "Jenom tak maličko."
Hiena: "Ale ne, to se nesmíš takhle dívat, ono nejvíc sněží, když máš zavřené oči."
Já: "Jééé, tak já se teda nekoukám jo?" a zavřel jsem oči.















Večer jsem ještě poměrně dlouho seděl u počítače, kecal s lidma na netu, hledal nějaké informace o vlkodlacích a vůbec různé horrory.
Jak tak browsím, tak jsem našel nějaký test osobnosti, ketrý jsem si jen tak z legrace vyplnil a hodil jsem jej do svého auditu na nyxu, abzch pobavil ostatní... rozjela se vlna odpovědí, co komu vyšlo a nakonec jsme rúzných testů osobností vyplniki každý asi 5. Dám vám je sem pro pobavení, pozor, všechny jsou anglicky.


Potom už jsem si šel konečně lehnout a zdálo se mi asi o vlcích, sněhu a testech osobnosti... nebo možná... ale co já vím.

Ráno me Hiena budí slovy: "Vstávej už prosímtě a honem se podívej!". Tak jsem se rozespale zvenul z postele a koukám, koukám jak blázeno... ono to fungovalo!!! Venku je skoro půl metru čerstvého sněhu a stále ještě hustě sněží i teď ve tři hodiny, co píšu tenhle blog.
















Jenomže víte co? Dokážete si představit, co se stane když večer znovu usnu, nebo když se nachvilku nebudu dívat...?



11/21/2005

První druhý sníh a zajimavé fotky z léta

Tak jsem zase jednou udělal tu blbost, že jsem neměl u sebe foťák, a tak nemůžu sloužit fotkama z výletu do Terchovej, kde jsem se poprvé letos (17.11.) brodil v teniskách ve sněhu.

Tanička jako vždy předbíhá

Nicméně na weakendový výlet na Maguru už jsem si foťák vzal, takže o první letošní sněžnou nadílku v Turčianskych Kľačanoch nepřijdete.

Sigurd chytající sněhovou kouli

Když teď koukám z okna v Žilině, je venku cca 5cm sněhu a stále sněží, horší je, že jsou zároveň tři nad nulou, takže na cestách vzniká docela solidní břečka.

já :)

Nicméně na kopcích je už pod nulou (rádio hlásí na Lomnickém Štítu -13) a zachviličku půjde v klidu lyžovat, hurááá.

chata na Kľačianskej Magure


To by bylo tak všechno ke sněhu (ještě si jej něco užijeme), ale protože je dnes společnost čím dál tím více lačná po předávání informací pomocí obrázků (vždy jsem si myslel, že písmo je ideální, ale ikony se na nás valí ze všech stran), něco ještě přidám.
Doufám, že vás alespoň první série pobaví tak jak pobavila mě, když jsem včera uklízel na disku před zálohou.


Hrozná nuda s těma lidma, co tak nějakou bitku, co?

...uff, dobře to sem nečekal, šak počkej, jen co se dostanu na nohy...

... uff, vrrr... já... já... já ti ještě ukážu,....


...to není fér, ty máš o třicet kilo víc...

... sem se urazil, já mám přece vyhrát!

11/16/2005

Jak se mi nechce psát recenzi a místo toho si povídám

Protože se mi pořád ještě nechtělo napsat recenzi na Prokletí bratří Grimů, dám alespoň jednu paradni diskuzi, kterou jsem s kamarádem vedl po jabberu:

croctua = ja, krygl = on


[19:47:03] [krigl] Jo, tohle IP má cca 400 počítačů - máme LAN a ven jde všechno přes NAT.
[19:47:13] [Croctua] aha
[19:47:15] [Croctua] ok
[19:47:28] [Croctua] co ta zencka?
[19:48:03] [krigl] Je fajn - má ráda blackmetal, střelné zbraně a mně.
[19:48:21] [Croctua] ani se mi neche verit, ze kecam s kryglem metalistou.. ip/nat/linux... no toto...
[19:48:26] [Croctua] zbrane, metal, tebe
[19:48:31] [Croctua] hmm :))))))
[19:48:40] [Croctua] to je silna kombinace
[19:48:46] [Croctua] takovou mam taky
[19:48:52] [krigl] Je indiánsko-německá směs z USA a rodiče provozujou kšeft se zbraněma.
[19:49:08] [Croctua] jen ma docela presnou selekci v tom co z ktere zkupiny
[19:49:11] [krigl] To gratuluju, Tobě aspoň za rok neodjede.
...
[19:52:13] [Croctua] jak si se dostal k tomu linuxu?
[19:52:48] [krigl] Loni sem si koupil počítač a musel sem se o něj začít starat.
[19:53:43] [krigl] A takhle v lednu oznámili správci kolejní sítě, že nás otevřou světu. Sice to měsíci testování zrušili, ale jednoho to vyděsí, že, když fachá pod oknama.
[19:54:26] [Croctua] :)))))))
[19:54:31] [Croctua] to je drsny
[19:54:51] [Croctua] to si schovam :))))
[19:56:14] [krigl] Máme tu šest Linuxových ftp serverů, přístupných jen zevnitř a jeden je vyhrazený pro Tučňáky a OpenSource soft. Takže sem stáhnul SuSe 9.2, to mi nenačetlo ovladač disku, to samé později Mandragora, tak sem nakonec skončil tady na tomhle, tak uvidím.

11/06/2005

Sigurd - výstava v Nitre

paste z nyxu - sorry za chybeji diakritiku, porad si nemuzu zvyknout, ze mam pouzivat hacky a sracky pri psani na web (kazdej uz ma dnes UTF-8, ale drive to tak nebylo, ze):

Prave jsme se vratili z vystave v Nitre: Sigurd prijeme prekvapil, protoze mezi asi 1000 psy a 3000 lidmi (registrovanych bylo cca 3,5 tis. psu :/, katalog je normalne tlustej jak zavrenej notebook) se choval naprosto samozrejme, nevyjizdel na zadne psy, dokonce i chvilku pospal - bohuzel tesne predtim nez sel do kruhu :)

Skoncili jsme treti ze tri, coz je fakt skoda, nicmene pes dostal vyborna s tim, ze chyby mel vystavujici (tedy ja) a ne pes. Posuzovatel me musel napominat, at si vsimam vlastniho psa, ne slecen okolo - pritom ja jsem si ujizdel na kruhu ceskoslovenskych vlcaku, kteri jsou vazne krasni, ne na zadnych slecnach :)

Bohuzel jsme doma zapomeli fotak, ale z boxerich fotrek by asi stejne nic moc nebylo.
Malo obsazene, vsecko dostavali psi spis za to, ze byly sami v kategorii nebo tak...
Stejne mi pripadlo, ze vyhravali hlavne lide, ktere Suster znal ososbne, no ale co uz, samozrejme chodime na vystavy spis proto, aby byl pes s jinymi psy a abychom se mohli sami koukat na ostatni zvirata, nez proto aby vyhraval cenu za cenou.

Jeste jedna vyhrada k vystavam, pripadne mi, ze pokud lidi nemaj chovne stanice o dve dediny od sebe, tak se spolu proste nechcou seznamovat a vubec bavit, nikdo Ti v nicem neporadi, nikdo te neresi, kazdej si zaleze do svojeho kouta, vetsinou ani moc nekouka na ostatni psy (a to ani na daleko mesnich klubovkach)... to je trochu skoda, ne?
Takze jestli nas nekde potkate na vystave, prijdte si pokecat :)

11/03/2005

Fotky z výletů

Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych sem dal pár fotek z našich výletů na Kľačanskou Maguru.

výhled na východní stranu

Je to kopec (cca 1200 metů nad mořem), který máme těsně nad vesnicí (cca 400 metrů nad mořem), kde mometálně žiji. Nachází se přibližně v polovici hřebenu Malé Fatry, a tak je je chata, téměř na jeho vrcholu, velice oblíbeným turistickým místem pro weakendové vycházky.

pohled dolů ze 3/4 kopce

Naše fotografie (některé jsem fotil já, jiné fotila Tatiana) nejsou z cesty po hřebeni, ale z turistického chodníku vedoucího z Turčianských Kľačian až k chatě.

málo používaná část chodníku

Kvalita fotek není boužel nijak závratná, protože byly pořízeny levným foťákem-kamerou, jehož schopnosti jsou značně omezené.

Tanička a Sigurd

Pár dalších fotek najdete v galerii http://overdrive.deviantart.com

Recenze: Brown, D. DaVinciho kod. ISBN 8071458481.

Brown, D. DaVinciho kod. ISBN 8071458481.
Tuhle recenzi zacnu zesiroka, trochu proto, ze lepe pochopite me vnimani knihy, trochu proto, ze tim vice pochopite jeji spolecenskou zajimavost v mojich ocich.

Pred casem jsem se prestehoval z ateistickeho Ceska do zeme dvou dominantnich vetvi nejrozsirenejsiho svetoveho nabozenstvi - krestanstvi.
Dve vetve znamenaji predevsim to, co Brown popisuje slovy hlavniho hrdiny Andelu a demonu: "...vzdy tusil, ze existuje prima umera mezi poctem pravych vericich a poctem obeti".
Tou zemi je Slovensko, nas nejblizsi soused.
Situace neni az tak extremni, nicmene velka vetsina vesnic ma dva oddelene hrbitovy, ty bohatsi maji i dva svatostanky; jednou pro katoliky, podruhe pro evangeliky. Kdo by si snad myslel, ze to zpusobuje klid dusi, ze se chlapi v hospode porvou jen pro zabavu a sousede se maji radeji, docela by se divil.
A Brown se tu stal pres noc bestsellerem; je za vykladem kazdeho knihkupectvi, v kazdem supermarketu, pretrasa se v novinach i na internetu.
DaVinciho kod si proste nemuzes neprecist rikaji ti kamaradi i reklama.
Tolik uvodem.

DaVinciho kod neni utla kniha, ale jejich cca ctyrista stran jsem zhltnul za necele dve odpoledne.
V podstate se jedna o -na prvni pohled- klasickou dobrodruznou literaturu, dnes se tomu rika thriller, drive detektivka, ale ja si proste nemohu odpustit srovnani s Indiana Jonesem.
Krasna kryptolozka a postarsi charismaticky vedec, jehoz domenou je vyzkum a vyklad symbolu, jsou zapleteni do vrazdy vyznacneho historika umeni a vzdelance, z niz jsou navic obvinovani.
Z Parize utikaji do Londyna hledajic nejen vraha, ale predevsim svaty gral.
Trnitou cestou slozitych hadanek, pronasledovani policii i fanatickym albinskym mnichem dochazeji k poznani.
I vam to zni jako klasicke becko?
Tedy za jasny klad povazujte ctivost.

Druhu stranou mince je pomere hluboka znalost autora ve veci symbolu, ktere v dnesnim svete spojujeme se sektami, krestanstvim ci satanismem.
Ctenar je seznamovan s historii krize a jeho odvozenin, dozvi se mnohe o pentagramu, pochopi cislo PHI (tedy konstantu zlateho rezu), dozvi se neco o dile slavneho Leonarda a nauci se par kryptografickych triku a pojmu, take zjisti, kde se vzaly symboly na hracich kartach a co je tarok.
Dulezite je take to, ze cely vyklad uvadi symboly dnes bezne pouzivane do puvodnich a historických souvislosti. Take se dozvidame, ze Bible a jeji podoba neni celistvy zapis vypovedi svedku zivota Kristova, ale politcka propaganda moci, zmineny jsou apokryfy (vcetne tech od mrtveho more).
I kdyz v nekterych (vetsine) momentech ustupuje nepreberne mnozstvi vyznamu a faktickych udaju dynamice poutaveho deje (ne tak u bezne srovnavaneho Jmena ruze od UE), je mnozstvi srozumitelne podanych fakt pomerne velke, takze i prumerny Fero ci Novak se nauci neco noveho a dokaze tak treba vnimat dominantni nabozenstvi sve zeme v novych souvislostech.

Jake je tedy shrnuti?
Brown pomoci ctiveho, dobrodruzneho a obcas kycoviteho konspiracniho thrilleru/detektivky uci lidi nejen starym vyznamum uctivani a symbolu, ale take krase umeni, geometrie a zeny. Skola hrou? Co vic si vlastne muzem prat? Chceme byt lidmi ze slonovinove veze, jez opovrhnou hadankou, kterou dokazi vyresit drive nez hlavni hrdinove? Opravdu?


Celkove davam knize hodnoceni 97%.

(sorry za text bez diakritiky, psal jsem to na handheldu, ktery nemam pocesteny)

11/01/2005

Lekce první: co jsem dnes řešil na netu, aneb začínáme od prostředku

Musim vam vsem oznamit (opravdu mi to nedá :), ze jsem si zacal ujizdet na novych pojetich a sluzbach internetu:
Jak to vidi google:
Taky jsem dnes prozkoumal asi vsechny extenze k pardnimu internetovemu prohlizeci Firefox, kde jsem nasel naprosto uzasne i naprosto zbytecne veci (jednou z nich je napriklad plugin umoznujici komentovat obsah cizi stranky a prohlizet si komantare ostatnich, zvany "A PurpleBunny!") .

Kdyz neco nevím zeptám se některé verze Wikipedia, at uz ceské, slovenské ci anglické. Přispět může každý a i já to časem určitě udělám.

Protože jsou mé zájmy dost široké, nemůžu každý den sledovat několik desítek stránek, na kterých se objevují nové informace, naučil jsem se tedy již dávno využívat pohodlí takzvaných RSS kanálů, které dají mému Thunderbirdu vědět pokaždé, když na stránce pribude nový obsah, popřípadě mi obsah doručí přímo na můj disk v jednom impulyu, podobně jako je tomu například s klasickým emajlem, takže ani na pomalém připojení se nemusím proklikávat spletitou strukturou stránek.
Zajímavé RSS kanály má v podstatě zpravodajský server, ale existují i servery daleko specializovanejší, například jeden z nejznámějších českých serverů o Linuxu root.cz, má také kanál jímž ke mě proudí novinky a aktualizace.
Další zajímavé tématické RSS feedy jsou například na serverech techblog (populárně podaná aktuální věda a technika) nebo engadget.com (nové hi-tech hračky pro holky i kluky).
Svůj RSS kanál má i stránka vynikající distribuce linuxu pro začátečníky ubuntu.cz
(distribuce linux kterou si můžete naprosto zdarma nechat poslat poštou, nemusí se installovat a poskytuje velice kvalitní uživatelské prostředí lidem, kteří by rádi odzkoušeli svobodný operační systém).

Asi si teď říkáte: "Ten má ale času, že může číst blogy", ale o tom to není. Času mám stejně jako každý z vás, tedz něco kolem 24 hodi denně a 7 dní v týdnu, to všechno zaobaluje 365 dnů v roce.
Naučil jsem se ale nebrouzdat jen tak webem, ale dělat věci účelně.
RSS kanály mi posílají informace o přesně vymezených tématech, které mne zajímají, když používám google.com, ptám se pomocí několika klíčových slov, které upravuji pomocí logických operátorů, nebo použiji rozšířené vyhledávání, abych pak nemusel projíždět stovyk nalezených irelevantních odkazů. Nerozumíte něčemu v předešlé větě? Když na něco nevím, zeptám se google, slovníku, nebo encyklopedie, jak to dělají vaše děti?

...

Internet se změnil, dnes už to není jen snůška výmyslů, polopravd, reklam a porna. Dnes je internet plnohodnotbým informačním zdrojem, se kterým by se každý moderní člověk měl naučit zacházet podobně jako s tužkou a papírem.

Není již cílem schovat se za tajemnou identitu falešneho jmena, vždyť kde jinde se stekavate s lidmy se polečnými zájmy, v hospodách, v parcích, v galeriích a muzejích? Opravdu?

Internet se změnil a jen nemnozí se bohužel tohoto tempa změn stíhají drřet, ani já nejsem na špici, ale snažím se a vím, že musím učit, alespoň to málo co znám, abych pomohl možná nadějným a schopným lidem, kteří zatím ještě nevědí.
Možná také pomůžu lidem, kteří stále ještě používají draze zaplacené, nedostatečně vybavené a nebezpečné produkty nadnárodní korporace, místo toho aby vyzkoušeli něco nového.
Komu však nepomůžu ani já, ani nikdo jiný, jsou lenoši, kteří nechtějí zkusit nic nového, ti ať nezaclání.

Tak tedy, budete-li i nadále sledovat tento blog a nebudete-li líní proklikt se linky v něm, možná zažijete na vlastní kůži bohatství internetu. Klidně komentujte a piště připomínky.

Jako první test, doporučuji najít si nějaý RSS colector (ATOM), a přidat si RSS feed mého blogu mezi sledované: http://tpetru.blogspot.com/atom.xml

Upgrade overdrive.iglu.cz :: 01.11.2005

Pôvodně jsem měl v plánu napsat recenzi na Dan Brown: DAVINCIHO KOD a pridat nejake obrazky z naseho vyletu na Kľačanskou Maguru, ale zhorel mi USB FLASH DISK s už připravenými daty, tak musíte ještě chvilku počkat.
Ze stejného důvodu ještě není upgarde overdrive.deviantart.com.
Každopádně ale nějaké změny na http://overdrive.iglu.cz nastaly, tak se tam kdyžtak podívejte, jestli náhodou nejsou zajímavé.

ahojte T.